Tinnye komplex energiafüggetlenítés

2020.05.19

A 15 éves családi ház komplex energiafüggetlenítése volt a feladat, ahol a nyári hőterhelés miatt gépi hűtés beépítését is meg kellett valósítani. A választás a levegő-víz hőszivattyús fűtés-hűtés és HMV termelésre, valamint a napelemes rendszerrel történő áramtermelésre esett. A hűtést 2db fancoil valósítja meg.

A komplexitás elemei

Hőszivattyús fűtés-hűtés-HMV

Napelemes rendszer

Automatika, vezérlés

A hőszivattyús fűtés-hűtés HMV termelés

A számított hőigény a fűtést csak kaszkádba kapcsolt 2 db hőszivattyúval lehetett megoldani. A két hőszivattyú egy fűtési puffert és egy HMV tárolót lát el meleg vízzel, illetve nyáron hűtési energiával. Kiegészítő (tartalék fűtésként) a meglévő vegyes tüzelésű kazán is a rendszerbe kötésre került, méghozzá a fűtési pufferbe keringeti a hőt, ha éppen ég a tűz benne. A képek között az utolsó kép az egyik felszerelt fancoilt ábrázolja, amelyet egyik radiátor helyére szereltünk, annak érdekében, hogy nyáron a fancoil-lal hűteni is lehessen.

A napelemes energiatermelő rendszer

A ház villamos energia ellátását egy 10kW-os inverterrel szerelt 8 kWp napelemes rendszer látja el - egyelőre. Ahogy ilyen esetekben javasolni szoktuk - és a Beruházók megfogadják - egy, a számított szükséges napelemes rendszernél kicsit kisebb rendszert telepítünk, úgy, hogy később csupán napelemek felrakásával a rendszer bővíthető legyen. A 8 kWp-nyi napelem a korábban meglévő villanyszámlát mindenképp nullázni fogja az éves várható 9.000 kWh elektromos áram termeléssel, plusz a hőszivattyúk által elhasznált villamos energia nagy részét is elő fogja tudni állítani. Két-három év működési tapasztalat után visszatérünk majd és meglátjuk, hogy kell-e bővíteni a rendszert ahhoz, hogy teljesen energiafüggetlen legyen az épület!

Az automatika

A kétszintes épületben korábban egy szobatermosztát - a földszinten elhelyezve - volt, amely közvetlenül a gázkazánba volt bekötve, azt vezérelte. A szobatermosztát helye sem volt megfelelő, valamint nem is működött rendesen. Beruházói igény volt a vezérlés modernizálása. A gépészeti helységben egy 4 előremenő és 5 visszatérő körrel rendelkező osztó-gyűjtőt találtunk, amely - a radiátorok rendszer kialakításának feltérképezése és átmosása céljából történő levételét követően kiderült - nem megfelelően került kialakításra. A földszinti radiátorok túlnyomó többsége (70%-uk) egy fűtési körön van. Mivel a körök elosztása az aljzatbetonban történt, ezt átalakítani már nem lehet (lehetne, de az akkora bontási munka lenne, amely nem éri meg). Ezért az új vezérlés kialakításakor a földszinten egy rádiós szobatermosztát került berakásra, valamint az emeleten is egy rádiós szobatermosztát került elhelyezésre. A nyári hőterhelés miatt, a földszinte és az emeletre is beépítésre került egy-egy fancoil, amely a meglévő csőhálózatot használva hűti az adott szintet. A fancoilok vezérlését a körök hidraulikai kialakítása miatt nem lehetett teljesen automatizálni, ezért nyári üzemmódban a radiátorokat a Tulajdonosnak mindig el kell majd zárnia.

A vezérlés tekintetében tehát a két szint szétválasztásra került, a nyári hónapokban a hőszivattyú képes hűteni mindkét szintet, télen pedig a fűtés egy még folyamatban lévő hidraulikai beszabályozás után radiátor és fancoil kombinációban fűti a helységeket.