Klíma - a levegő-levegő hőszivattyú

A split klímák, amelyek manapság elérhetőek, már mind inverteres technológiával szerelt levegő-levegő hőszivattyúk. Az inverteres technológia miatt energiahatékonyak, a hőszivattyú mivoltukból fakadóan pedig kiválóan alkalmasak egy családi ház fűtésére és hűtésére.

Sokszor felmerül az ellenkezés legfőbb okaként, hogy hangosak, szervíz-igényesek, és hogy a hideg levegőt fújva aki alattuk áll, az "megfázik".

Lássuk sorban a tévhiteket: egy modern split klíma ma már nem hangos, hiszen nagyrészt a névleges teljesítményének a 20-40% működik és szinte minden készülékben van már "csendes üzemmód", amellyel tovább lehet "halkítani" a működést.

Szervíz-igényesek, ez tény, de minden más modern berendezés is az. Nem nagyon van olyan hőtermelő berendezés, amelyet felszerel a szerelő és mindenféle karbantartás nélkül több évtizedig működik. Tehát nem sokkal szervíz igényesebb, mint egy gázkazán, vagy bármely más fűtő berendezés. Talán az elektromos fűtések között találhatóak olyanok, amelyeket nem nagyon kell karbantartani...

A levegő mozgása és a "megfázás", amennyiben alatta tartózkodunk: ez a régi on-off gépekre még igaz volt / igaz lehetett. Azonban a modern készülékek már tized fok eltérés esetén is működnek, azaz amennyiben a beállított hőmérséklet alá vagy fölé emelkedik az aktuális hőmérséklet, már bekapcsolnak és szinte folyamatosan működnek. Ezért nem szükséges, hogy olyan sebességgel fújják a hideg vagy éppen a meleg levegőt, mint korábbi társaik. Így a levegő mozgása is sokkal szerényebb, valamint a "megfázás" hatás is elmarad.

Vannak azonban olyan valós "hátrányok" (amik inkább tervezési szempontok), amelyeket figyelembe kell venni, amikor valaki split klímával szeretne fűteni-hűteni.

  1. használati meleg vizet ezekkel a berendezésekkel nem lehet előállítani, tehát amikor valaki új otthonát klímával akarja fűteni, gondolnia kell a HMV előállításra más módon.
  2. Fürdőszobába nem telepítünk klímát. Ezt a helységet valamilyen más módon kell fűteni.
  3. Ha a családban van érzékeny hallású, akkor a hálószobába sem javasoljuk a klíma telepítését.
  4. A kültéri egység(ek) elhelyezése a jószomszédi viszony megőrzése szempontjából körültekintő tervezést igényel

Mi a következő berendezések telepítésével foglalkozunk

  • Multisplit klímák több helység fűtése- hűtése érdekében (max 5 beltéri egységig)
  • Légcsatornázható split készülékek telepítése