Fűtési rendszerek összehasonlítása

Természetesen elfogultak vagyunk a fenntartható, zöld fűtési rendszerek irányába, de az egyértelmű és nagyságrendileg helytálló adatok összehasonlításával tiszta vizet próbálunk önteni abba a bizonyos pohárba, amely a fűtési rendszereket és a fűtési költségeket jelenti. Jó böngészést, számolgatást kívánok!


Először nézzük a mindig legfontosabb kérdést: Mennyibe kerül kiépíteni az adott fűtési rendszert? (Olyan árakat adtunk meg, amelyeket cégünk vállalni szokott adott kivitelezés esetén)

Általában a legtöbb ember ennél a pontnál megáll, amikor egy új építésű háznál, vagy akár felújításnál azon gondolkodik, hogy milyen fűtési rendszert válasszon magának! Nem javaslom ezt a hozzáállást.

Nagyon fontos azt is látni, hogy mennyibe fog kerülni a fűtés! A következő ábra azt mutatja, hogy akülönböző energiahordozókkal, fűtési megoldásokkal mennyibe kerül 1 kWh hő előállítása:

De mivel egy fűtési rendszert legalább 10 évre tervezünk, érdemes azt is megvizsgálni, hogy 10 évig (mi az összehasonlíthatóság kedvéért éves 15.000 kWh fűtési igénnyel számoltunk) mennyit fogunk fűtésre költeni. A következő ábra azt mutatja, hogy az adott fűtési rendszert (jelenlegi árakon) 10 éven keresztül mennyibe kerül majd fenntartani, működtetni:

Itt már azért árnyalódik a kép. De hogy jó döntést hozzunk és a megfelelő rendszert választhassuk, meg kell vizsgálnunk, hogy a beruházási költség és a 10 éves fenntartási költség összesen mennyibe kerül egy-egy rendszernél:

Már azt hinné az ember, hogy ez a vége, de nem... Érdemes még olyan dolgokon is elgondolkodni, mint pl:

  • a gáz világpiaci ára most nagyon alacsony, valamint a kormány rezsicsökkentési hadjárata miatt a hazai gázárak elszakadtak a valós gázáraktól, vajon ez végig így lesz a jövőben is?
  • vegyes tüzelésű kazán esetében minden nap munka van a fűtéssel, vajon ezt meg fogjuk tudni, vagy akarjuk majd csinálni 10 év múlva is?
  • a piaci árnál tudunk-e olcsóbban beszerezni fát?
  • az inverteres klímák nem csak fűteni, de hűteni is tudnak, szükségünk van esetleg hűtésre is?
  • az épületünk szigeteltsége az átlagosnál jóval jobb (esetleg alacsony energiájú, vagy passzív ház)?

... és gondolom Önnek is vannak még hasonló kérdései, amelyeket érdemes megválaszolni most, mielőtt (amint azt a fenti ábra is mutatja) egy többmilliós beruházásba belefog!

Amennyiben a döntéshez szakmai segítségre is szüksége van, írjon egy emailt, segítünk: