Elektromos fűtés

Ha valaki elektromos árammal szeretne fűteni egy dolgot tudnia kell: nincsenek csodák és csodálatos megoldások, amelyek meghazudtolják a fizika törvényeit. Az elektromos fűtési megoldások általában jóval egyszerűbbek, olcsóbbak és gyorsabbak kivitelezés tekintetében, mint a földgázzal való tüzelés. Viszont a fenntartásuk legalább annyival drágább.

1 kWh elektromos áram ára 39 Ft. Ebből (a hőszivattyú kivételével) maximum 1 kWh hő állítható elő (fizika!)  1 m3 földgáz 34 MJ = 9 kWh energia. 1 m3 földgáz ára 114 Ft, ami alapján 1 kWh hőenergia földgázból 114 / 9 = 13 Ft. Ha vesszük a kazán hatásfokát (kondenzációs kazán estében), akkor 1 kWh hő ára földgázból 15 Ft.

1 kWh hő ára elektromos áramból előállítva: 39 Ft.

1 kWh hő ára kondenzációs kazánnal előállítva: 15 Ft.

Jelentős különbség!

Minden más híreszteléssel szemben ezek az energetikai alapok!


Mégis akkor miért telepítene Ön elektromos fűtést?

  • mert gyorsan kell kivitelezni
  • mert a fenntartási költség nem annyira számít, mint a kivitelezés költsége
  • mert nem szeretne függeni a gáztól
  • mert a gáz bevezetése drága lenne
  • mert napelemes rendszerrel ki tudja váltani a fűtési költséget

A fenti képek mutatják az általunk telepített elektromos fűtési megoldásokat.

Vegyük ezeket sorra:

Infrapanel: helyi fűtési megoldás, egy adott területet "világít" meg a panel, aki a területen belül tartózkodik, annak megfelelő a hőérzete, ha elhagyjuk a zónát, akkor csökken a komfortérzet.

Előnye: gyorsan bárhová felszerelhető, akár egy helység egyetlen pontja is melegíthető. Alacsonyabb hőmérsékletet lehet tartani a szobában, mert csak ott melegít, ahol szeretnénk. Helységenkénti fűtésszabályzás valósítható meg.

Hátránya: magas villanyszámla. Ha egy teljes házat szeretnénk infrapanellel fűteni, megfelelő teljesítmény szükséges, amely sokszor teljesítmény bővítéssel jár. Ezt kalkulálni kell, mert több százezer forintos tétel!

Elektromos kazán: meglévő vizes fűtési rendszerünk (radiátor, padlófűtés) gyorsan és egyszerűen állítható át gázfűtésről, elektromos fűtésre elektromos kazánnal. A kazánban fűtőszálak vannak, amelyek az átfolyó vizet melegítik.

Előnye: gyors és olcsó telepítés, meglévő vizes fűtés gyorsan átállítható gázról elektromos áramra. Nincs kémény, gázterv, MEO, engedélyeztetés. Napelemes rendszerrel jelentősen csökkenthető a fűtési költség. Nincs gáztól való függés.

Hátránya: nagy teljesítmény igény, biztos hogy teljesítmény növelést kell kérni az áramszolgáltatótól, legalább 2,5-szerese a fűtési költség, mint amennyi gázzal lenne!

Elektromos radiátor: kinézetre és működési mechanizmus tekintetében hasonlóak a normál vizes rendszerű radiátorokhoz, annyi különbséggel, hogy itt nem meleg víz áramlik át a radiátoron, hanem egy elektromos fűtőszál melegíti fel a radiátoron átáramló levegőt.

Előnye: a legolcsóbb beruházás, ha csak a radiátorok árát nézzük. Kivitelező nélkül, bárki fel tudja szerelni, hiszen többségüket konnektorba kell dugni és működik. Helységenkénti hőmérséklet szabályzás valósítható meg. Hőérzetre ugyanaz, mint a vizes rendszerű radiátorok. Napelemes rendszerrel jelentősen csökkenthető a fűtési költség. Nincs gáztól való függés.

Hátránya: mint minden elektromos fűtés drága fenntartani. Gázhoz képest legalább 2,5-szörös rezsiszámlával kell számolni. Minden radiátorhoz megfelelő villamos hálózat kiépítése szükséges.

Elektromos felületfűtés: amely lehet padlófűtés vagy mennyezetfűtés (mivel mindkettő sugárzófűtés). Komfortérzet szempontjából a padlófűtés komfortját nyújtja, gyorsan kivitelezhető, alacsony energiaigényű házak esetében kiváló fűtési megoldás.

Előnye: alacsony rétegrend, akár felújítás esetén is alkalmazható. nagyon jó komfortérzet, helységenkénti hőmérséklet szabályzás megvalósítható.

Hátránya: "elektroszmog" egészségkárosító hatása ma még nem teljesen ismert (egyes gyártók esetében fellépő probléma), magas villanyszámla, ha nincs jól méretezve.

Feketén sugárzók: az ipari csarnokok és nagy belmagasságú terek, esetleg kültéri "fűtés" lehetséges eszközei a feketén sugárzók, vagy infrasugárzók. 

Előnye: nagy belmagasságú terek fűtésére is alkalmas, irányítható a bevilágítás, gyors kivitelezés.

Hátránya: családi házakhoz nem javasolt.

Hőszivattyúk: a hőszivattyúk a környezet energiáját hasznosítják, nagyrészt elektromos árammal működnek és fűteni, hűteni is tudnak. Levegő-levegő hőszivattyúk (inverteres klímák) csakúgy használhatóak egy ház fűtésére, mint a levegő-víz hőszivattyúk, vagy a talajhő-víz hőszivattyúk.

Előnye: olcsóbb velük fűteni, mint gázzal. Fűtés mellett hűteni is lehet velük. A kis fogyasztás miatt mindenképp érdemes napelemes rendszerrel kiváltani a teljes fűtési költséget.

Hátránya: magas beruházási költség, helyigény (ha HMV-t is szeretnénk, akkor mindenképpen kell egy gépészeti helység, ahová a hőszivattyú beltéri berendezéseit el tudjuk helyezni)


Elektromos fűtés kialakítása

Mivel az elektromos fűtés kialakításának egy jelentős része a villamos hálózat megtervezése és kivitelezése, ezért az árak úgy kerültek kialakításra, hogy azok tartalmazzák a lakás elosztótól történő hálózat kiépítését is. Figyelem az elektromos fűtés minimális teljesítmény igénye 3x32 Amper. Ez alapfeltétel és az árak ennek kialakítását nem tartalmazzák.  Bruttó kulcsrakész rendszerárak - rejtett költségek nélkül!

1 074 720 Ft-tól